Solstikk, også kalt overoppheting kan forekomme på ekstremt varme dager eller i varme omgivelser. Norge er jevnt over ganske kaldt, så når varmen kommer er vi ofte litt ukritiske til beskyttelse mot varmen og sola.

De aller minste er små av størrelse, rent anatomisk. Barn kan generelt ha problemer med å gi beskjed at det blir for varmt. Derfor må vi følge ekstra med. Det samme kan gjelde eldre med stor grad av skrøpelighet og dårlig språk.

Den viktigste forebyggingen gjør vi ved å;
– ta jevnlige pauser fra sola,
– passe på å få i oss drikke, og gjerne mat (saltet gjør at vannet binder seg bedre),
– bruk parasoll, også på stranda,
– barnehagene må passe på at barna har tilflukt fra sola når de er ute og leker. Solseil er en god investering
– ikke sove i barnevogn ute som står i solen,
– aldri dekke barnevognen med teppe
– beskytt hodet med sommerhatter og lette capser. Barn regulerer mye av varmen gjennom hodet
– og til deg som er glad i en kald vin eller øl i sola, prøv å begrense den også, fordi alkoholen virker lett vanndrivende.

Dersom kroppstemperaturen stiger over 40 grader, begynner den å bli skummel. Den kan i verste fall bli livstruende.

Lette symptomer kan være forvirring, uro, sinne og utmattelse. Huden rødmer og man svetter mye. Her kan man selv gjøre noe og forhindre videre utvikling. Det er livstruende dersom man endrer bevissthet, blir bevisstløs eller får kramper. Her vil også huden slutte og svette. Da er det viktig å ringe medisinsk nødtelefon 1-1-3, fordi man må behandles på sykehus. I de mest ekstreme tilfellene ser man organskade og noen ganger varige nevrologiske skader.

Førstehjelp vil være å prøve å skåne personen fra solen. Legge bevisstløse over på siden og passe på at de puster. Om noen har kramper, må du beskytte de slik at de ikke skader seg. Og du skal aldri putte noe mellom tennene på noen med kramper.