Bitende kulde: -Bør barn holdes innendørs og kan de sove ute?

Av |2024-12-02T22:10:42+01:0027. september 2016|Generelt|

Vi får mange spørsmål og henvendelser om barn og kuldepåvirkning, og det er lett å bli forvirret av de mange velmenende råd som florerer på nettet. Påstander og teorier som motsier hverandre. Men, finnes det egentlig noen fasit som kan fortelle oss hva som er riktig?

Små barn mister kroppstemperaturen lettere enn voksne, og de er derfor mer utsatt for forfrysninger og alvorlig nedkjøling. Årsaken til at de lettere mister kroppstemperaturen, er at de har en stor fordampningsoverflate i forhold til volum, stort hode, umodent kontrollorgan for temperaturregulering og redusert varmeproduksjon.

Det finnes ingen nasjonale anbefalinger for når det er for kaldt å ta med de minste barna ut. Mange angir -10 grader som en grense for når du kan ta med spedbarn og småbarn ut, men både luftfuktighet og vindforhold spiller inn. Ved mye vind, kan de effektive kuldegradene være lavere enn -10, selv om gradestokken angir at det er varmere ute.

Denne anbefalingen gjelder særlig de minste barna, som heller ikke bør sove utendørs i vogn dersom det er kaldere enn minus ti grader.

Her finner du mer informasjon om effektiv temperatur hos yr.no: http://om.yr.no/forklaring/symbol/effektiv-temperatur/

Kjenn, føl og se på barnet

Dersom du tar med barnet ut og er usikker på om det er for kaldt, er det viktig å følge med på barnet og kjenne etter om det er passelig varmt. Barn som sover, blir ofte utilpasse og vil gråte hvis de blir for kalde i vognen. Det er viktig at barnet har riktig og gode klær ute i vognen. Soveposen har også betydning. Den er nesten litt ferskvare, fordi dunenes eller fibrenes evne til isolasjon avtar med tiden.

I barnehagen er det mange barn som sover samtidig. I de fleste barnehager er det gode rutiner ved at de ansatte jevnlig sjekker barna mens de sover.

Våkne barn som virker blide og fornøyde, er alltid et godt tegn.

Husk også at det er kaldere nærmere bakken. Er det kaldt og dårlig vær, kan det være kaldt og ubehagelig for de som sitter i pulk eller på et akebrett, selv om en voksen som er i bevegelse ikke synes det er for kaldt. Det finnes dessverre eksempler på at barn har fryst ihjel i pulk.

Riktig bekledning

Det anbefales å kle barna i flere tynne lag, gjerne med ull innerst og vindtette klær ytterst. Barn bør kles i et lag mer med klær enn en voksen ville brukt ved samme værforhold. Husk også gode, varme vintersko, og lue, buff, votter og hals. Foreldrene må oppfordres til å ta med det beste og det nyeste tøyet og soveposene i barnehagen. For det er der barna er mest ute!

Bleiebarn må ha tørr bleie. Tenk også over hvordan huden påvirkes av temperatursvingningene, og at du kanskje også bør endre litt på innerutinene.

Barnet må heller ikke bli for varmt

I noen tilfeller kan kulden føre til at vi kler for mye på barna. For noen år siden sendte amerikanske National Institutes of Health ut en pressemelding hvor de informerte om at antall tilfeller med plutselig spedbarnsdød økte i vintermånedene. Ekspertene tror at årsaken til økningen kan være at mange barn sover med for mye klær, puter og dyner, og at de blir overopphetet. Sjekk temperaturen i soverommet, og sjekk - også her - barnet ved å kjenne i nakken til barnet. Kjennes det varmt og klamt, kaldt, eller passelig ut?

Nedkjøling og frostskader

Nedkjøling (hypotermi) oppstår når barnets kroppstemperatur faller under 35 grader. Dette oppstår raskere hos barn enn hos voksne. Typiske tegn er at barnet skjelver, blir slapt eller apatisk, klumsete (mister koordinasjonsevnen) og talen kan bli slørete. Har barnet slike symptomer, må du straks forhindre ytterligere nedkjøling og ringe medisinsk nødtelefon 1-1-3.

Andre tegn du skal være på vakt overfor når du er ute med barnet, er om det får frostroser (hvite flekker) i kinnene eller virker utilpass. Hendene, føttene, nesen og ørene er mest utsatt for forfrysning. La ikke barnet være ute i kulden dersom det ikke er i aktivitet. Blir det sittende passivt i kulden, er sjansen større for frostskader og forfrysning. Legg bare ut på korte turer i kaldt vær, og ikke ta med barnet ut hvis det er lenge siden det har spist.

Ble du noe klokere nå?

Vi kan på generelt grunnlag si, at ingen tabell og ingen anbefaling kan fortelle om når vi skal være ute eller ikke. Det er helt individuelt hva barnet vil tolere av kulde. De oppe i nord, ler nok av oss lenger sør. Det viktigste er at vi voksne følger nøye med når barnet er ute. Vi gjør oss raskt erfaring om når barnet trives ute eller ikke. Vi passer på at barnet har gode klær og justerer så godt vi kan etter temperaturen. Ingen barn er like!

 Av: Thomas Green, 21.01.2016

Kilder:        

  • Norsk helseinformasjon
  • Rettsmedisinsk institutt
  • Aftenposten
  • barnehage.no
  • yr.no

Share This Story!

Gå til toppen