Kan man svelge tungen sin, eller kan hodet dele seg dersom man fjerner MC hjelmen? Ofte hører vi ulike myter eller påstander om førstehjelp. Her har vi på vår humoristiske måte forsøkt å sette opp en liste til deg med våre kommentarer:


1) ”Du må ikke kjøle ned en kul i pannen, fordi du kan presse kulen innover i  hjernen.”

Virker det i det hele tatt sannsynlig? Kraniet er hardt, og en kul er en ansamling av blod og væske på utsiden av skallen. Derimot er det flott å kjøle den ned, fordi årene trekker seg litt sammen, kulen blir ikke så stor og vond. Men, legg ikke isposer rett mot huden, fordi den kan bli – 18 grader kald.

2) ”Kan man svelge tungen sin?”

Nei, det har vi aldri sett! Vi må til og med innrømme at vi som jobber med akuttmedisin blir lei oss når vi til stadighet leser i aviser og på nett om den dramatikken som har vært når noen har svelget tungen sin. Det rare er hvordan dette alltid skjer på fotballbanen. Det er også skremmende at man i gammel litteratur finner beskrivelser om hvordan man skal feste tungen til leppen med en sikkerhetsnål, slik at denne ikke svelges… Hjelpes!! Hos bevisstløse kan den bakre delen av tungen skli mot svelget og blokkere delvis eller helt, så dette er en gal definisjon!

3) ”Lungene kan sprekke, hvis du blåser for mye luft inn i en livløs person.”

Da har man jammen god lungekapasitet! Alternativt at man forsøker å blåse opp personen som en ballong. Lungene våre er svært elastiske, og kan romme store mengder med luft. Såkalte barotraumer, kan nok forekomme på mindre barn men er svært sjeldent. Huskeregelen ved innblåsing på livløse personer, er at du blåser til du ser at brystkassen beveger seg. Da har man fått inn nok luft.

4) ”Du skal ikke flytte eller røre på en bevisstløs person som kan ha skade i nakke eller rygg.”

Uten å puste, så dør vi! Det viktigste man kan gjøre for alle bevisstløse er å holde luftveien åpen. Det innebærer at man må bøye hodet bakover og trekke kjeven fram. Men, vi forflytter eller berører ikke personen mer enn vi behøver!

Kvinne holder seg til halsen, får hjelp av førstehjelpspersonell.

5) ”Dersom noen har satt et fremmedlegeme i luftveien, og ryggslag eller bukstøt ikke fungere, er det bare å stikke en kulepenn inn i halsen.”

Nei, nei, nei…!Dette er direkte livsfarlig! Man skal ikke under noen omstendighet forsøke på dette. Punkt én, er hvor sitter fremmedlegemet fast. Vet du sikkert om du stikker på over- eller undersiden av det. Punkt to, hvor skal du stikke? Det er ufattelig mange blodårer på halsen, og dette kan gi fatale og alvorlige blødninger. Teknikker for fjerning av fremmedlegemer som man lærer på kurs er svært effektive. Ryggslag stimulerer til hosting, og hosting øker luftveistrykket. Bukstøt øker trykket i bukhulen, mellomgulvet flyttes opp og luftveistrykket øker. Hjertekompresjon, er det som gir størst luftveistrykk. Som siste utvei forsøker man å blåse fremmedlegemet ned i den ene bronkien. Andre myter knyttet til fjerning av fremmedlegeme, er at det er viktig at tommelen peker innover når du gir busktøt; -dette har ingen betydning. Eller at du skal slå på skrå oppover mot ryggbladene, har heller ingen betydning. Derimot er det viktig at du slår hardt!

6) ” Kan neseblødning være tegn på hjerneblødning?”

Nei, det er ingen sammenheng mellom disse. Men, man kan falle etter å ha fått hjerneblødning, for så å slå seg i ansiktet.

 ”Skal man legges bakover og klemme oppå nesehalsen dersom man blør neseblod”

Dette sa man i gamle dager. Da størknet blodet bakover mot svelget og var utrolig irriterende. Om du i tillegg begynner å pirke deg i nesen igjen, er det stor mulighet for å du drar ut en stor koagel, og dermed blør like mye igjen! Det er mye bedre å sitte fremoverbøyd. Og klem på nesen til det stopper. Ikke rør så mye på nesen. Litt neseblod er ikke farlig. Men, dersom du har økt blødningstendens, at du føler deg uvel eller at det blør sammenhengende mer enn 30 minutter bør du ringe legevakt.

7) ”Dersom barnet har falsk krupp, skal man sitte med hodet over kokende vann og gjerne en håndkle over.”

Dette tilhører også fortiden til. Mange forteller oss at dette ble man rådet til før i tiden. Noen forteller til og med at det hjalp, mens andre sier at de ble mye verre av det. Falsk krupp er en akutt luftveisinfeksjon hos et lite barn med små og trange luftveier. I tillegg blir barna ofte verre etter å ha sovet en liten stund. Dette har sammenheng med opphovninger i slimhinnene i luftveiene våre. Nå anbefales det å puste inn så kald luft som mulig. Hold barnet i litt bevegelse kan også være lurt. Dersom barnet er blålig eller ikke blir bedre etter 5 minutter, skal man ringe medisinsk nødtelefon 1-1-3.

Bevistløst barn lagt i stabilt sideleie.

8) ”Alle bevisstløse skal legges i sideleie på korrekt måte. Armene i vinkel under hodet, øverste ben skal ligge i vinkel. Hodet må bøyes bakover og munnen holdes åpen.”

Dette er en metode som garantert gir fri luftvei. For det er nettopp derfor man skal ligge i sideleie. Dersom det blir for mye detaljer innen førstehjelp, blir man fort redd for å gjøre feil. Så hva er viktig? Jo, at man ikke ligger på rygg og at du er sikker på at personen puster!

9) ”Hodet kan dele seg, dersom du tar av MC hjelmen til en motorsyklist som har kollidert.”

Uff, for en grusom påstand, som nok også er myteomspunnet. Dagens MC hjelmer er ufattelig trygge. Dersom den skadde er våken, men muligens har skade i nakke eller rygg, trenger man ikke fjerne hjelmen fordi det gir unødvendig bevegelse av ryggmargkanalen. La trenet helsepersonell gjøre dette når de kommer frem. Dersom personen er bevisstløs og du ikke har kontroll på pusten, må hjelmen av. Som kjent dør vi uten å puste!

10) ”Når man ringer 1-1-3 kommer ambulansen med en gang.”

 Nei, det er ikke sikkert. Men, det er mange som tror at man bare kan ringe dit for å bestille en ambulanse. Medisinsk nødtelefon er en rådgivningstelefon og er et fantastisk system vi har her i Norge. Tenk, at her får man direkte snakke med helsepersonell som vurderer situasjonen og gir deg råd og veiledning om nødvendig. Dersom de vurderer situasjonen som alvorlig sendes ambulanse. Men, du kan også bli bedt om å kontakte legevakt. Det er også ulik respons tid på ambulansene i vårt langstrakte land. For enkelte plasser kan det gå nokså lang tid før hjelpen kommer.

 

Har du spørsmål til oss om førstehjelp, er vi glade for å kunne svare… Send oss en mail på post@akuttgruppen.no