Dette spørsmålet får vi ofte. Og finnes det krav til hva barnehagen skal ha av utstyr? Ja, det gjør også det. Den eneste myndighet som regulerer dette er Arbeidstilsynet i sin veiledning nr. 176. I forskrift om miljørettet helsevern for barnehager og skoler m.v. er det kun henvist til denne veiledningen.

Illustrasjon av lite barn med førstehjelpsskrin og plastret bamse

Men, det er lov å bruke hodet. Og barnehagen bør tilpasse det utstyret de har med tanke på at man skal behandle barn, og i forhold til om de bedriver spesiell aktivitet, som bålbrenning eller turer langs vann. Hva er det vi pleier å si på våre kurs? Tror du en førstehjelpskoffert noen sinne har reddet liv? Tvilsomt…

Salg av førstehjelpsutstyr er blitt stor business, og som daglig leder i en barnehage opplever du nok ofte telefoner fra ulike aktører som vil selge store og kostbare løsninger. Vår erfaring er også at vedlikeholdsavtalene også kan være kostbare. Førstehjelpsutstyr har ofte holdbarhetsmerking, men i hvilken grad kan sterilitet være viktig på en bandasje for å stoppe en blødning fra et sår som er skittent? Vi anbefaler konsekvent barnehagen å kjøpe det de trenger på apotek, eller finne en leverandør på nett som har gode og rimelige alternativer. En leverandør vi liker spesielt er;www.noraid.no.

Utstyret som barnehagen velger å ha, må være merket og godt synlig. Kanskje er det lurt å ha en koffert rett ved utgangen til utelekeområdet? Et medisinskap på hvert bad. Og mindre mapper som man alltid har med på tur. Også er det god førstehjelp i et teppe eller en redningsfolie om man ikke har så mye plass i tursekken. Alle ansatte må vite hvor førstehjelpsutstyr oppbevares og hva som finnes inne i de ulike enhetene. Ikke la dette bli en overraskelse den dagen man virkelig har bruk for utstyret.

FØRSTEHJELPSKOFFERT ELLER SKAP KAN INNEHOLDE:

2 stk. Komprimerende  bandasje (enkeltmannspakning)

2 stk. Kompress, små        

2 stk. Absorberende  kompress, store

2 stk. Nettingsbandasjer  eller gasbind

Mye prinsesseplaster  eller actionplaster (kan fort bli veldig populært og skadefrekvensen kan øke  :)      

1 sett Sårstrips

2 pk Tupfere

1 stk. Trekant tørkle  (fatle)

1 eske Sikkerhetsnåler

1 stk. Tøysaks

1 rull Elastisk bind

1 stk. Munn til munn  duk

2 stk. Brannbandasje  waterjel/burnaid ca 10 x 15 cm

1 stk. Redningsfolie  (mot varmetap)

1 tube Eurax salve mot  insektsstikk eller kløe. Aloe vera er også effektivt.

2 stk. Natriumklorid  0,9% (Saltvann for sårvask).

1 rull Tape, papir som  fester lett på huden og som er lett å få av uten at det gjør for vondt.

Ofte finner vi Xylocain 5 %, fordi dette er noe apotekene anbefaler. Dette er et legemiddel og er det samme som tannleger benytter til bedøvelse, men i svakere styrke. Barn har tynnere hud og mindre hudoverflate. Bruk av Xylocain må i så fall utføres med stor forsiktighet, så det ikke gir sentraldempende effekt. I tillegg kan barn reagere allergisk. Kanskje det er like lurt å unngå denne og heller bruke Eurax eller aloe vera.http://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-xylocain-astrazeneca-565544

I tillegg finner vi også ofte Bacimycin salve. Dette er en salve som inneholder antibiotika. Riktignok i lav konsentrasjon. I dagens samfunn med fokus på overforbruk av antibiotika, og med tanke på at man påfører et barn legemiddel uten å vite på forhånd hvordan det virker, bør denne unngås benyttet i barnehager.

Lag en innholdsfortegnelse, slik at det er lett å ha kontroll med førstehjelpsutstyret.

TURMAPPEN KAN INNEHOLDE:

1 stk Komprimerende  bandasje (enkeltmannspakning)

1 stk Absorberende  kompress, store

2 stk Nettingsbandasjer  eller gasbind

1 pk Plaster

2 pk Tupfere

1 stk Trekant tørkle  (fatle)

1 stk Tøysaks

1 rull Elastisk bind

1 stk Munn til munn duk

1 stk Brannbandasje  waterjel/burnaid ca 10 x 15 cm (dersom man skal tenne bål eller tilsvarende).

1 stk Redningsfolie  (mot varmetap)

1 rull Tape, papir som  fester lett på huden og som er lett å få av uten at det gjør for vondt.

Når man er på tur, må man også ha med lister over barna. Den bør inneholde; barnets fulle navn, fødselsdato, spesiell helseinformasjon, telefonnr. til mor, far eller andre kontaktpersoner.

Det er også lurt av barnehagen å lage nødmeldeplakater dersom man har faste tursteder. Disse kan enkelt lages på www.norgeskart.no.